Dom za starije i nemoćne osobe Osijek domaćin konferencije: “Ljudska prava nemaju rok trajanja: Život u domu za starije i nemoćne”

U veseloj atmosferi održan Maskenbal u Domu
13. veljače 2018.
Korisnici osječkog Doma za starije i nemoćne uživali u druženju i prirodnim ljepotama Papuka
21. lipnja 2018.

Dom za starije i nemoćne osobe Osijek domaćin konferencije: “Ljudska prava nemaju rok trajanja: Život u domu za starije i nemoćne”

U organizaciji Ureda Pučke pravobraniteljice, u prepunoj dvorani Doma za starije i nemoćne osobe Osijek danas je održana konferencija „Ljudska prava nemaju rok trajanja: Život u domu za starije i nemoćne“.

Uz Loru Vidović, Pučku pravobraniteljicu, na konferenciji je sudjelovala i državna tajnica Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Marija Pletikosa. Konferenciji je nazočila i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Osječko-baranjske županije dr.sc. Ivana Stanić, te u ime Grada Osijeka pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Romano Kristić i potpredsjednik Gradskog vijeća Drago Šerić, ali i mnogi ravnatelji domova i centara socijalne skrbi, te čelnici ostalih ustanova s područja Slavonije i Baranje, među ostalima ravnatelj Doma zdravlja Osijek Mato Lukić i ravnatelj Crvenog križa Osijek Denis Ćosić.

Program konferencije se sastojao od uvodnog djela u kojem je Vidović pojasnila kako Ured Pučke pravobraniteljice redovno obilazi domove za stare i nemoćne u okviru mandata Nacionalnog preventivnog mehanizma, s ciljem da nenajavljenim obilascima i privatnih i državnih domova utvrde kakva su prava osoba koje su smještene u tim domovima te što se može učiniti boljim. Ono što su uvidjeli u domovima diljem Hrvatske ukazuje kako su problemi koje domovi za starije i nemoćne imaju uglavnom zajednički.

Konferenciju u Domu za starije i nemoćne osobe u Osijeku organizirala je s ciljem poticanja javne rasprave o stanju ljudskih prava starijih osoba koje trebaju ili koriste dugotrajnu skrb u Hrvatskoj, te napomenula kako viša cijena smještaja ne znači nužno i bolju skrb:

Ljudska prava nemaju cijenu i ne ovise o cijeni koja se plaćaju za dom. Kako bi skrb za starije u domovima bila što bolja, timovi našeg Ureda ih nenajavljeni obilaze. Probleme koje smo zatekli su uglavnom zajednički svim domovima, a to su manjak zaposlenih koji sobom nosi i neadekvatnu skrb, te nedostatni kapaciteti domova. Nakon svakog obilaska sastavili smo izvješća s preporukama koje smo dostavili domovima, gradovima, županijama i Ministarstvu. Svakako se nad

amo da će se te preporuke i provesti”, istaknula je Vidović i dodala kako je inicijator današnjega skupa ravnatelj osječkog Doma Vjekoslav Ćurić što dokazuje kako mu je stalo da prava stanara budu na što višoj razini:

“Ono što se može reći da ćemo poduzeti u sljedećem razdoblju je da ćemo svakako dati sve od sebe da sve bude na još višoj razini jer uvijek se može bolje, više i uspješnije, a mi na tomu svakodnevno radimo”, rekao je Ćurić.

Zaštita starijih osoba i njihovih prava je dio sustava zaštite ljudskih prava. U institucije je smješteno 3,68 posto naših starijih sugrađana, a treba na umu imati da je puno samačkih starijih domaćinstava kojima se također treba posvetiti, navela je danas državna tajnica Marija Pletikosa iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

„Ministarstvo se svakodnevno trudi osigurati što bolje uvjete života za sve starije sugrađane, a tako i za osobe koje su smještene u ustanovama socijalne skrbi. Vlada RH prošle je godine donijela Strategiju o zaštiti starijih osoba, kroz koju se sustavno želi poboljšati skrb o starijim osobama kroz dostupnost usluga. Naglasila bih da je, osim institucionalnih, tu riječ i o izvaninstitucionalnim uslugama kojim je cilj da stariji građani uspiju ostati u svojim kućama. Brinemo i o zapošljavanju u ustanovama socijalne skrbi, kao što brinemo i o povećanom inspekcijskom nadzoru, koji će se spustiti na lokalnu razinu.“ – istaknula je Pletikosa.

Uz pravobraniteljicu i državnu tajnicu na konferenciji su govorili i glavna medicinska sestra u Domu Vita Nova Ivana Maričić, savjetnica pučke pravobraniteljice Silvija Trgovec Greif te korisnice Doma za starije i nemoćne osobe Osijek Marija Bite i Štefa Lipka. Također je detaljnije predstavljen i Priručnik o pristupu dugotrajnoj skrbi utemeljenom na ljudskim pravima, koji je pripremila Europska mreža nacionalnih institucija za ljudska prava (ENNHRI) u sklopu projek

ta u kojem je sudjelovao i Ured pučke pravobraniteljice.

„Ovo nije samo simbolična poruka – mi smo ustanova koja to svakodnevno čini i to na jednoj vrlo visokoj razini. U sljedećem razdoblju poduzet ćemo sve da to podignemo na još veću razinu jer se uvijek može bolje i uspješnije, a na tome svakodnevno radimo.“ – rekao je ravnatelj Doma za starije i nemoćne Osijek, Vjekoslav Ćurić.